EV – Hybride techniek

Werken aan EV, HEV en PHEV

Elektrische- en hybride voertuigen zijn uitgerust met een High Voltage systeem. Zo’n systeem brengt meer spanning met zich mee dan een mens kan verdragen. Daarom kan je met een elektrisch of hybride voertuig alleen bij gecertificeerde autobedrijven terecht. Deze certificeringen heet NEN-9140. Sinds 2009 is Leendert van den Born actief als leverancier van elektrische auto’s, zo waren wij de eerste in Breda met een snellader voor auto’s met een ChaDeMo aansluiting. Inmiddels heeft Leendert van den Born meer dan 500 EV, HEV of PHEV in onderhoud.

Bij Leendert van den Born bent u van harte welkom voor onderhoud en reparaties aan uw elektrische voertuig en/of hybride auto.

Onderhoud van een Elektrische auto

Service en onderhoud van een elektrische auto zijn duidelijk anders dan bij een auto met een traditionele verbrandingsmotor: ze hebben geen bougies, geen uitlaat en geen versnellingsbak. En een elektrische auto heeft een accu in plaats van een brandstofmotor. Hierdoor zijn er minder bewegende, en dus slijtbare, onderdelen. Dit scheelt een hoop in onderhoud en kosten. Toch blijft regelmatig onderhoud belangrijk. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de motorolie vervangen wordt, is dus niet meer nodig. Het onderhoud van een elektrische auto bestaat alleen nog maar uit een inspectieservice, het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van remvloeistof. Daarnaast moeten natuurlijk ook remmen, banden, ruitenwissers en lampen regelmatig gecontroleerd worden. De wettelijk verplichte APK is gelijk aan het schema van een brandstofauto.

NEN-9140 certificering

Leendert van den Born is gecertificeerd volgens de NEN 9140 standaard, daarmee voldoen wij op het gebied van de veiligheidseisen volledig aan de wettelijke richtlijnen. Dit borgt de veiligheid tijdens reparaties en onderhoud. De NEN 9140 geeft specifieke eisen voor het veilig werken aan e-voertuigen, veilige opslag van beschadigde e-voertuigen en elektrisch gevaarlijke onderdelen van e-voertuigen.

Organisaties die aan deze norm voldoen, zullen over het algemeen, ook beter kunnen optreden tegen incidenten zoals spontane brand waarbij accu’s betrokken zijn. Door middel van dit certificaat wordt Leendert van den Born aangemerkt als een betrouwbare partij binnen de e-voertuigen branche en krijgt hierdoor het vertrouwen vervoermiddelen van goederen en personen te mogen repareren en onderhouden. 

Service afspraak inplannen?

Maak eenvoudig een afspraak voor je auto in de werkplaats van Leendert van den Born. Voer het kenteken van de auto in, selecteer de gewenste werkzaamheden en plan een moment in wat jou het beste uitkomt. Na het maken van de afspraak worden de gegevens gecontroleerd en ontvang je van ons een bevestiging per e-mail. Alle soorten onderhoud in de werkplaats van Leendert van den Born.